Stolica : Tirania
Powierzchnia: 28 748 km2
Ludność: 3 582 205 mieszk.
Gęstość zaludnienia: 122 mieszk./km2
Warunki naturalne:
Za wąską niziną ciągną się łańcuchy górskie i płaskowyże. Na wyżynach panuje klimat umiarkowany, kontynentalny, a na nizinach klimat sródziemnomorski. 3/4 kraju zajmują góry, niewielki procent nizin i dolin. Pozostałą cześć kraju zajmują wyżyny i w paśmie Gór Dynarskich.
Kuchnia Albanii swymi walorami przypomina kuchnie z innych krajów bałkańskich, wzbogacone przez wpływy tureckie.
Jedną z najpopularniejszych potraw jest qofte, przyrządzane z mięsa siekanego lub mielonego, przypominające ćevapčići. Innymi potrawami chętnie jadanymi przez Albańczyków są :
Jedną z najpopularniejszych potraw jest qofte, przyrządzane z mięsa siekanego lub mielonego, przypominające ćevapčići. Innymi potrawami chętnie jadanymi przez Albańczyków są :
- mięso pieczone (mish i përzier),
- ziemniaki (patate) z jarzynami (najczęściej są to pomidory i cebula) z dodatkiem oliwy z oliwek.
- różne gatunki sera (djathë) – do najbardziej popularnych należą djathë i bardhe podobny do greckiego sera feta i kaçkaval – twardy ser żółty.
- oriz më tamel – czyli pudding ryżowy na owczym mleku,
- jogurt (kos).
Narodowym albańskim trunkiem jest rakija, którą wyrabia się najczęściej z winogron oraz z innych owoców. Popularne w Albanii jest także picie młodego wina (jest ono podawane do prawie każdego posiłku).By: Nadin ;*
Chciałam podziękować za wielkie wsparcie mojej przyjaciółki Sary i oczywiście wam za te 154 wyświetlenia ( Jestem bardzo zaszakowana bo istniejemy strasznie krótko ^^ ) . Naprawdę dajecie tą zachęte do pisania . Naprawdę dzięki ;*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz