poniedziałek, 30 czerwca 2014

Albania :3

Póki jesteśmy jeszcze w Europie chce przenieść was do miejsca nietypowego i mało znanego , ale bardzo pięknego . Otóż zabiore was do Albani ^^

   

Stolica : Tirania
Powierzchnia: 28 748 km2
Ludność: 3 582 205 mieszk.
Gęstość zaludnienia: 122 mieszk./km2



Warunki naturalne:
Za wąską niziną ciągną się łańcuchy górskie i płaskowyże. Na wyżynach panuje klimat umiarkowany, kontynentalny, a na nizinach klimat sródziemnomorski. 
3/4 kraju zajmują góry, niewielki procent nizin i dolin. Pozostałą cześć kraju zajmują wyżyny i w paśmie Gór Dynarskich.






Sąsiedzi tego pięknego kraju to:  


-Grecja
-Macedonia
-Serbia i czarnogóra






   Kruja Muzeum Skanderbega







Kuchnia Albanii swymi walorami przypomina kuchnie z innych krajów bałkańskich, wzbogacone przez wpływy tureckie.

Jedną z najpopularniejszych potraw jest qofte, przyrządzane z mięsa siekanego lub mielonego, przypominające ćevapčići. Innymi potrawami chętnie jadanymi przez Albańczyków są :
  • mięso pieczone (mish i përzier), 
  • ziemniaki (patate) z jarzynami (najczęściej są to pomidory i cebula) z dodatkiem oliwy z oliwek. 
  • różne gatunki sera (djathë) – do najbardziej popularnych należą djathë i bardhe podobny do greckiego sera feta i kaçkaval – twardy ser żółty. 
  • oriz më tamel – czyli pudding ryżowy na owczym mleku, 
  • jogurt (kos). 


Narodowym albańskim trunkiem jest rakija, którą wyrabia się najczęściej z winogron oraz z innych owoców. Popularne w Albanii jest także picie młodego wina (jest ono podawane do prawie każdego posiłku).By: Nadin ;*


Chciałam podziękować za wielkie wsparcie mojej przyjaciółki Sary i oczywiście wam za te 154 wyświetlenia ( Jestem bardzo zaszakowana bo istniejemy strasznie krótko ^^ ) . Naprawdę dajecie tą zachęte do pisania . Naprawdę dzięki ;*















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz